• İngiltere: Türkiye'nin AB Üyeliğine 10 Yıl Var

    İngiltere: Türkiye'nin AB Üyeliğine 10 Yıl Var

    İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Türkiye'nin üyelik için 10 yıl gibi bir süresi var!

    Haber: İngiltere: Türkiye'nin AB Üyeliğine 10 Yıl Var
    Hırvastistan'ın 1 Temmuz itibariyle Avrupa Birliği üye olması üzerine Birlik kapılarında bekleyen, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 ülkenin durumları tartışılırken,İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'nin üyelik için 10 yıl gibi bir sürede hazır olmasını beklediklerini söylediği bildirildi.

    İngiliz yayın kuruluşu Bbc, Hırvastistan'ın 1 Temmuz itibariyle AB'ye resmen katılması üzerine Türkiye dahil AB kapısında bekleyen 7 ülkeyi değerlendirdiği geniş haberanalizinde, üyelik müzakere sürecine Hırvatistan ile Ekim 2005'de başlayan Türkiyeiçin "ilerleme çok yavaş oldu çünkü ABTürkiye'nin katılımı konusunda bölünmüş durumda" dedi.

    "2012'DE MÜZAKERE BAŞLAYAN İZLANDA 14 BAŞLIĞI AÇTI"

    AB üyeliğini hedefleyen 7 ülkeden ArnavutlukBosna ve Sırbıstan'ın 2015'den önce üye olmalarının pek beklenmediğini kaydeden BbcKosova'nın bazı AB devletlerince tanınmadığına, Makedonya'nın Yunanistan ile olan ihtilafının sürdüğüne işaret etti.

    BBC, Ekim 2012'de müzakere sürecine başlayan İzlanda'nın ise şimdiye kadar 14 fasılda müzakereye başlarken, 8 başlığı kapattığını anlattığı haberinde, Türkiye'nin ise 35 müzakere başlığının sadece 13'ünü açtığına ve bunlardan sadece birini kapattığına işaret etti.

    TÜRKİYE'NİN MÜZAKERELERİNİ "KAYGILAR GÖLGELEDİ"

    BBC, Türkiye ile ilgili müzakere sürecinde yaşanan sıkıntılara ilişkin şunları söyledi:

    "Müzakereleri, Türkiye'deki ifade özgürlüğü, demokrasi, dini azınlıklara muamele, kadın ve çocuk hakları, sivillerin ordu üzerindeki kontrolü ve Kıbrıs genginliklerine ilişkin kaygılar gölgeledi."

    Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "AK Parti'nin Haziran 2013'deki kitlesel protestolarını sert biçimde bastırmasını" kınayan politikacıların arasında olduğunu anımsatan BbcMerkel dahil bazı üst düzey AB yetkililerinin Türkiye'nin tam üyeliği yerine bir "ortaklık" anlaşmasını tercih ettiklerini de vurguladı.

    "RAPOR ELEŞTİRDİ, TÜRKİYE ÖFKELİ BİR TEPKİ GÖSTERDİ"

    BBC, Avrupa Komisyonu'nun 2012 İlerleme Raporu'nda Türkiye'deki bazı "insan hakları ihlalleri"ni eleştirdiğini, Türkiye'nin ise, "öfkeli bir tepki" verdiğini kaydettiğihaberinde, buna karşın AB hükümetlerinin 2011 genel seçiminin "demokratik standartları ve hukuk üstünlüğüne gösterilen saygıyı" övdüğünü, AB'nin 2010 anayasa referandumunun sonucunu da olumlu karşıladığını kaydetti.

    Haberin Türkiye'ye ilişkin bölümüne son verilirken de AB devletlerinden İngiltereDışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin üyelik için "10 yıl gibi bir süre"de hazır olması beklediğini söylediğine dikkat çekti.